צום

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/10/14 10:24 ח בתשרי התשעה

שאלה

בס״ד

שלום כבוד הרב

אני בת 21 בעלת לחץ דם נמוך כמעט תמיד ,

מאוד סובלת במהלך הצום של יום כיפור מרגישה לא טוב

סחרחורות וכאבי ראש חולשה

לאחרונה היתי אצל הרופא והתייעצתי איתה לגבי מה לעשות

עם בעית הלחץ דם הנמוך מכיוון שאני הרבה פעמים גם ללא קשר

מסוחררת וללא שיווי משקל

היא אמרה לי לאכול מסודר לבצע ספורט לקום לאט מכל מקום

ושצומות זה לא בשבילי, אני עלולה להתעלף חלילה 5

מכיוון שכבר הלחץ דם נמוך עוד מלפני הצום , ואני לא רוצה שזה יקרה

האם זה בסדר שלא אצום?

אני מאוד רוצה לצום אך מאוד מפחדת שארגיש רע

ובמידה ולא אצום באילו כמויות צריך לאכול כפי שנהוג?

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שיהיה לך לרפואה שלמה.
קשה לפסוק בנושא זה בלי מהלך של שאלות ותשובות בין הרב ובין שואל/ת בשל העובדה שמהתיאור לא ברור עד תום מה כן אפשר לעשות ומה לא.

כעיקרון, צום הוא יותר חשוב מהליכה לבית כנסת. אם את יכולה לצום בבית, לקיים את מצוות ד', להיות צמודה למזגן וכדו' - זה יותר טוב. אם זה מסכן אותך - לא לצום.
הטוב ביותר הוא להתחיל לצום, ולראות את מצבך. אם את לא מצליחה להמשיך, נסי בהתחלה לשתות כל תשע דקות שיעור של חצי פה. אם זה מספיק - מצוין. אם לא - לשתות כמה שצריך.

כל טוב ושנה טובה