קדיש

חדשות כיפה הרב דוד לוי 23/09/14 10:31 כח באלול התשעד

שאלה

שלום רב ,

אבקש לא לפרסם את שאלתי תודה!

הנני חילונית וכך גם הורי.

יש לי שאלה בנוגע לקדיש.

סבי וסבתי נפטרו באותו היום (בהפרש של שעה זה מזו מבלי לדעת האחד על השני).

המצבה שלהם הוצבה קצת באיחור משום שלא היתה מוכנה (באשמתי דודי למעשה שלא פיקח על כך כראוי)

באזכרה שלהם לאחר כ11 חודש (לא יודעת ממתי ספרו בדיוק ) עלינו לקבר וראיתי שאומרים קדיש.

העניין הוא שכאשר נאמר קדיש היו רק 9 גברים ולא 10 ולמרות זאת נאמר קדיש.באמצע אמירת הקדיש היה אדם דתי שהסתובב באזור ושאל אם צריך מניין אך לצערי משפחתי סירבה לכך

ברצוני לציין כי אבי הלך מדי יום שישי לבית הכנסת שם עשו קדיש כללי.

כמו כן בשל כך שלא נעשה קדיש כראוי החלטתי לשלם לאברך ולבקש לומר קדיש עליהם בציון שנה למותם למשך חודש.

השאלה שלי הינה האם בשל כך נשמותיהן של סבי וסבתי סובלות מכך?

שכן המצבה לא הושמה בזמן וכן לא נאמר קדיש כראוי או שמא עצם זה שאבי הלך כמעט כל שישי לקדיש כללי , ותפילתו של האברך לאחר כשנה, עזרה לכפר על העוול שנעשה?

המון תודה

תשובה

שלום לך,

1. אין בעיה לנפטר בכך שאין מצבה.
המצבה בעיקר נועדה לסמן את הקבר, אחרי שהיא הושמה אסור להסירה היא כאילו לנפטר.
בכל מקרה אין בעיה באיחור ולא כדאי שתרגישי רע עם זה.

2. קדיש נאמר במנין.
האומר בלי מנין הוא טועה ונוהג לא נכון.
אין זה מועיל או מזיק לנפטר.
אם הוא עושה זאת במודע - אין לענות אחריו קדיש, וזו עבירה שלו ואולי של מי שמעודד אותו לכך.

3. המעשה שעשית היה נכון וטוב והפך את ה'קדיש' למועיל.
גם אם לא היית משלמת לו והוא היה עונה - זה בסדר גמור, לא צריך לעמוד צפוף אלא העיקר שישמע ויענה 'אמן'.
העובדה ששילמת היא מעלה גדולה יותר לנפטר.

4. ביום השנה, בכל שנה ושנה (לפי התאריך העברי של הפטירה) יש תועלת לנשמה שאומרים עבורה 'קדיש'.
אין זה חייב להיות בבית הקברות.
לכן הצעתי לך, מספר ימים לפני התאריך תתקשרי לבית כנסת או ישיבה ותבקשי שבאותו יום יאמרו קדיש לעילוי נשמותיהם. במקומות רבים ישמחו לעשות זאת ומקובל לתרום לבית הכנסת. אפשר גם לשכור אדם.
אני מציע שתעשי זאת בלי להתחייב (ותאמרי בלי נדר) מחדש בכל שנה במקום שיהיה קרוב אליך.
היתרון בכך שאת יכולה לעשות זאת בלי לספר למשפחה וכך לא לעורר מחלוקות וכד'.

יש השוכרים מנין שיאמרו קדיש ליד הקבר - אינני רואה בכך תועלת וגם העלות יקרה כי זה דורש כמה שעות.

שנה טובה ותזכי למצוות
דוד לוי