התגייר עם שם משפחה לוי

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 21/09/14 22:32 כו באלול התשעד

שאלה

גר שנולד לאמא גויה ואב יהודי ששם משפחתו לוי יהיה צריך לשנות את השם משפחה?

אם כן אני רוצה להבין למה?!

הוא אחרי גיור והוא יהודי לכל דבר ואם נולד לאבא לוי אז הוא יהיה לוי. אני רוצה בבקשה הסבר הגיוני לשאלה. תודה מראש :-)

תשובה

שלום!

אין צורך לשנות את שם המשפחה, אבל צריך לדעת שאין לו את דיני לוי (שבימינו ללא בית המקדש המשמעות העיקרית היחידה היא שאינו עולה לתורה בעליית לוי אלא בעליית ישראל. וכן במקרה דומה של בן לכהן וגויה שהתגייר - לא יוכל לעלות בעליית כהן ולא יוכל לשאת את כפיו, ולא חלות עליו מצוות הכהונה כמו איסור הנישואין לגרושה וכו').

הסיבה היא שהמשמעות של גיור היא לזרוק את כל העבר ולהיוולד מחדש - "גר שנתגייר כקטן שנולד דומה". ולכן הגר אינו נושא כל ייחוס להוריו הקודמים (ואפילו את מצוות כיבוד הורים לכאורה לא היה מחוייב והיה מותר להתחתן עם קרוביו שהתגיירו, אלא שלא יתכן שהגיור יגרום להקל ממצוות שנהגו לפני כן).

כדי שהייחוס יעבור יש צורך בבסיס איתן בעם ישראל (להיות בן לאם יהודייה) שעל גביו יכול להתווסף הייחוס המיוחד (העובר דרך האב). כאשר אין את הבסיס היהודי - אין היחוס עובר, והגיור אחר כך הוא דבר חדש שהיחוס כבר אינו דבק בו.

כל טוב!