עירוב

חדשות כיפה הרב דוד לוי 15/09/14 14:33 כ באלול התשעד

שאלה

שלום הרב, קוראים לי אביטל כהן, אני בת 23 ויש לי שאלה שמטרידה את נפשי..

שמעתי על עניין העירוב (חצרות, תחומים) ואני לא מצליחה להבין משהו, אם אני טסה לחו"ל למה אני לא יכולה להוציא עגלה, או לתפוס תינוק שאינו יודע ללכת, או לתפוס בגד,בשבת? אנשמח לתשובה תודה רבה

תשובה

שלום לך

הקב"ה בתורה אסר בשבת 39 מלאכות.
אחת המלאכות שהוא אסר בתורה זה להוציא חפץ מרשות היחיד (=הבית) לרשות הרבים (=הרחוב).
איסור זה אסור במקומות גדולים.

חכמים התצטוו ע"י הקב"ה (בתורה במילים 'ועשיתם משמרת למשמרתי') לקבוע גדרים ואיסורים כדי שהאדם לא יטעה ויתבלבל וחלילה יעבור על איסור תורה (שזה כמו חורבן העולם).

במקום בו הקב"ה אסר לטלטל בשבת - אין שום היתר לטלטל בשום דרך שהיא וכך יהיה בעזרת ה' בירושלים לאחר שיבנה המקדש ויהיו בה מאות אלפי יהודים.

במקום קטן בו חכמים אסרו לטלטל מחשש שיתבלבלו עם מקום בו אסור מהתורה, הם קבעו שהאיסור לא יתקיים אם באותו מקום יהיה אוכל משותף לכל הגרים שם (יהודים כמובן), והוא יוקף בגדר או בחוט באופן מסוים שיסמן אותו כגדר. - זה העירוב הקיים בימינו ברוב הערים בארץ ישראל. (ובכל עיר או ישוב אליה את נוסעת לשבת - עליך לברר שאכן יש ערוב תקין שנבדק לעיתים קרובות).

בחו"ל קשה מאד להקים עירוב ולכן ברוב המקומות בחו"ל אין עירוב ואסור לטלטל.
במקומות גדולים אסור גם לעשות 'עירוב', כמו שאסור בארץ ישראל.

בברכת שנה טובה ושבת שלום
דוד לוי