אנציקלופדיה מקראית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/09/14 19:52 יד באלול התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב .

קבלתי ספר במתנה על פרקי אבות בפרוש של "אביגדור שנאן"

וכן יש לי בבית גם אינציקלופדיה כזאת תנכית ועל כולם רשום שפורשו על ידי פרופסורים, והבנתי שלומדים תורה צריך ללמוד מימשו ירא שמים או לכל הפחות מאמין בכל דברי התורה שבכתב ושבעל פה ובכל דברי חכמים ,כי התורה מעבר לידע פשטני משפיעה עלינו רוחנית ולכן שאלתי אלייך האם מותר לקרוא בספר בפרוש על פרקי אבות שציינתי למעלה? ואיך אני יודע במה מותר לקרות ובמה לא?

תודה לך.

תשובה

שלום וברכה

שאלה מורכבת זו מחייבת פירוק לשני חלקים.
חלק ראשון הוא החלק בו אנו עוסקים בשאלה מהו לימוד תורה. לימוד תורה הוא לימוד שנעשה על ידי ספרים שמחבריהם מברכים ברכות התורה, כלומר: מאמינים בתורה מן השמיים, בנתינתה לעם ישראל, ובדרכי הלימוד הרגילות שבהן יש ללמוד. זו גם המצווה, וגם טיב ההשפעה הרוחנית של התורה. אנציקלופדיה מקראית אינה כזו.
חלק שני הוא השאלה האם כדאי לקבל מידע ממקורות אחרים, ביניהם גם דברים שנחקרו על ידי אנשים שאינם בני ברית, או שאינם לומדים תורה כתורה אלא כמדע רוח וכדו'. כאן אפשר לנקוט בדרך של "קבל האמת ממי שאמרה", ולהתברך מעושר ידיעתי מסביב. אולם אין זה תלמוד תורה אלא איסוף ידע שיש בידו לסייע לתלמוד תורה אמיתי.

כל טוב