נזק שנגרם מעץ של שכן

חדשות כיפה רבני בית הלל 01/09/14 00:13 ו באלול התשעד

שאלה

שלום רב.

שורשים של עץ של שכן חדרו למערכת הביוב וגרמו לנזק . אין ספק שמדובר בעץ של השכן כיוון שאין עץ אחר באזור .

היחסים ביננו טובים.

א. מי צריך לשלם על הנזק שנגרם.

ב. מי צריך לטפל בבעייה על מנת שלא יווצר נזק בעתיד

תודה מראש

תשובה

נזקים הנגרמים לשכנים כתוצאה משימוש מותר בגינה אין גורם הנזק חייב לפצות בגינם (למעט יוצאים מן הכלל).
כך כותב השולחן ערוך (חושן משפט סימן קנה סעיף לב):
"מי שהיה לו אילן בתוך שדהו קרוב לבור חברו (או בא לנטוע - טור) - אין בעל הבור יכול לעכב אליו ולומר לו: הרי שרשי האילן נכנסים לבור שלי ומפסידים אותו! שזה נזק הבא מאליו לאחר זמן, ובעת שנטע אינו מזיקו. וכשם שזה חופר בתוך שלו כך זה נוטע בתוך שלו".

ההיגיון מאחורי הלכה זו הוא שאין לאסור על אדם לנטוע עץ בגינתו. אדרבה, עד שאתה בא לאסור על זה לנטוע אילן, אמור לשני שיחפור את הבור, או את מערכת הביוב, רחוק מגינתו של חבירו.

לכן:
א. בעל העץ אינו צריך לשלם את הנזק.

ב. על בעל מערכת הביוב לטפל הן בקציצת השרשים שנכנסו, והן במציאת פתרון לעתיד.

בברכה

א. על בעל מערכת הביוב

(התשובה נתנה ע"י הר אודי פורמן)