הכשרת כלי פורצלן

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 31/08/14 23:57 ה באלול התשעד

שאלה

כבוד הרב שלום,

חמותי גרה בחו"ל, מעוניינת להעביר לנו כלי פורצלן, שבהם היא השתמשה רק במוצרי חלב אך גם מוצרי חלב ללא כשרות, היא לא השתמשה בכלים אלו קרוב ל 10 שנים, האם ניתן להכשירם ולהשתמש בהם?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

בכלי פורצלן נחלקו הפוסקים האם דינו כזכוכית שלא בולע או כחרס שאין לו תקנה. אולם אפילו למחמירים להחשיבו כחרס יש לדון שכל זה באיסור חם, אולם בנידון דידן הכלים היו חלביים והחלב לא ברור שהיה איסור אלא מגזרת חכמים, וא"כ כאן אין איסור מוחלט, כמו כן בד"כ כלי חלב אינם בחום גמור אלא כלי שני, ועל כן אפשר להוסיף את דעת הרשב"א שבכלי חרס הגעלה ג' פעמים מועילה.
סיכום: בכלי חלב שלא ברור מה האיסור של החלב (בד"כ אין חלב טמא) והאיסור הוא רק בכלי שני, ובפרצולן שיש מחשיבים אותו כזכוכית שלא בולעת, ועברה שנה מהשימוש. אפשר להגעיל ג' פעמים ולהשתמש.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון