יעקב ורחל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/08/14 14:40 כח באב התשעד

שאלה

שלום הרב,

כבר הרבה מזמן מעניין אותי העניין הזה של מסירת הסימנים של רחל לאחותה לאה.

על מסירות הנפש, הויתור וההקרבה שעשתה למען אחותה

אבל יותר מזה מטרידה אותי העובדה - מדוע לא חסה רחל על כבודו של יעקב?

הוא גדול הדור, איתו היא אמורה להקים את ביתה, הוא סמך עליה ונתן בידה סימנים לזיהוי.

מה עם כבודו בשעה שיגלה שתחת החופה עמדה לאה ולא רחל?

מדוע היה חשוב לה כבודה של אחותה יותר מכבודו של גדול הדור?

ויותר מזה- האם אפשר ללמוד מכך שאשה בטרם נישואיה מחוייבת למשפחתה יותר מאשר בעלה לעתיד.

ורק לאחר נישואיה היא חייבת בכבוד בעלה בלבד?

אודה לרב בפתרון קושיות אלה

בברכה

רחל

תשובה

בס"ד
שלום רב,

משיקול דעת אפשר לומר שהשאלה היא איזו פגיעה אפשר לתקן ואיזו לא ניתן לתקן.

רחל חשבה (ובצדק): לאחר שיתנו את לאה ליעקב - הוא לא יוותר על רחל ובסופו של דבר יקח גם אותה לאישה.
אבל אם יעקב יסלק את לאה - הוא לא יאות לשאת אותה לאחר מכן. לכן רחל העדיפה למסור את הסימנים ללאה - אם יעקב יזהה שזאת לאה ויסלק אותה היא לעולם לא תזכה להיות במשפחתו.