גזל בארוחה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/08/14 13:55 יט באב התשעד

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

נזכרתי שלפני המון זמן כנראה, היה פויקה (אוכל) בשבט (בסניף) ואני לא יודעת- אם שילמתי (אני לא זוכרת..) או ששילמתי ולא רציתי לאכול, או שכן אכלתי. או שלא שילמתי, ואמרו לי לאכול או לטעום כי זה טעים. ואני לא זוכרת אם אכלתי או שילמתי!!!

ועוד מקרה-

היה על האש או משהו, ואני חושבת ששתיתי משהו בלי לשלם, ואולי גם אכלתי מרשמלו. ואם אני לא טועה- זה בגלל שמישהו הרשה לי לאכול...

ואני זוכרת שנתתי כסף פחות ממה שצריך, לעל האש, פויקה או משהו בלי לאכול- או שאז שתיתי את הקולה ואכלתי מרשמלו, אני לא זוכרת!

והכסף איך שמארגנים אותו- כל אחד מביא כסף והולכים לקנות בסופר.

בקיצור יש לי ספקות כי זה היה לפני המון זמן ואני לא זוכרת.

ואם כן גזלתי, זה נקרא? כי מישהו הרשה לי אם אני לא טועה... אבל אני לא זוכרת הכל במאה אחוז. אבל לא ניראה לי שלקחתי בלי לשאול לפחות... אבל מן הסתם לא כולם ידעו שלקחתי ואני לא יודעת אם הם הסכימו. ואם זה אסור, איך להחזיר את הכסף? לתת צדקה? בפעם הבאה לשלם בלי לאכול? אני די מבולבלת... ואולי ילדים שאכלו באותו זמן מאוכל עברו דירה, או לא יבואו... אוף זה מסובך! אני כל כך מתחרטת על זה.

תודה רבה!! וסליחה על הטירחה....

המון יישר כח!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה שלך מעידה על היושר הרב שלך - וזה ראוי להערכה רבה!
את לא זוכרת מה בדיוק היה בכל פעם - אבל את חוששת שהיה משהו שלא ראוי.
כדי לעשות תשובה בנושא עליך לקבל על עצמך שדבר כזה לא יקרה יותר.

שימי לב שהכל התחיל בכך שלא שלמת כמו כולם. הלקח שעליך לזכור: אסור להשתתף במשהו בלי לשלם כמו כולם.

אין פתרון בכך ש-'מישהו הרשה לי' מפני שאף אחד לא יכול להרשות לך לאכול ממשהו של כולם בלי לשאול את כולם.

גם לפעם הבאה אין פתרון של "לשלם ולא לאכול" מפני שבסוף לא תתאפקי ותאכלי.
הפתרון הוא בפעם הבאה לשלם יותר. תזכרי מה אכלת ושתית בלי לשלם וכמה זה עולה ואת הסכום הזה תוסיפי להשתתפות שלך בפעם הבאה.