מידות אורך

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/08/14 12:15 טז באב התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב

מהן הדעות בהלכה לגבי אורך של אמה בס"מ?

מהו הגודל המינימלי לציצית על מנת לצאת ידי חובה?

אשמח לתשובתך, תודה רבה

ע.ל.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לענין שיעור אמה עיין בקישור להלן השיטה המקלה רבי חיים נאה.
http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=1598
ועיין בקישור להלן שיטת החזון איש - מחמיר.
http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=1599

1. גודל הציצית
טלית קטן צריך להיות "בגד" ("על כנפי בגדיכם") כדי שאפשר יהיה לברך עליו.
גודל מינימום הנחשב לבגד הוא x 72 36 ס"מ (נקב בית הצוואר אינו נמדד להשלים את השיעור).
לכתחילה ראוי ללבוש ציצית בגודל x 96 48 ס"מ (טז מ"ב ד).
הנקב שלתוכו משחילים את חוטי הציצית יהיה מרוחק משפת הציצית 3.5 - 6 ס"מ, והנהוג הוא 4 ס"מ (יא, ט). נוח למדוד את המרחק לפי אורכו של גפרור שלם.

אורך חוטי הציצית, מהקשר הראשון ואילך 24 ס"מ; הגדיל 8 ס"מ; החוטים 16 ס"מ. ומצווה מן המובחר: 30 ס"מ. חייל שאורך הציציות מפריע לו - רשאי לקצץ את הציציות ולקצרן לאורך של 24 ס"מ. (יא, ד מ"ב כ. יא, יד). במקרה כזה יש להביא בחשבון שהציצית מתקצרת
בכביסה.

52. מתי נפסלת הציצית
נחתכו החוטים, ולא נשאר בהם 4 ס"מ ("כדי עניבה") - פסולה. נחתכו שני חוטים, כל אחד בצד אחר של קשר הציצית - ולא נשאר בהם 4 ס"מ - פסולה, חוששים שחוט אחד מהארבעה הוא שניתק בשני צדדיו. אם נחתכו החוטים מצד אחד של הקשר, וברור שאין בהם שני קצוות של אחד מארבעת חוטי הציצית - כשרה.
נתק חוט אחד במקום בו הוא מושחל בבגד - פסולה.
נפרדו חוטי הציצית משזירתם, מתייחסים לחלק הנפרד כאילו נחתך (יב, מ"ב ז. יא, ג מ"ב טז).
אם נפסלה ציצית, ואין לו חוטים, מותר להתיר חוטי ציצית מבגד אחד ולהעבירם לשני. (טו, א).
אין לתקן ציצית ע"י קשירת חוטים לגדיל הקיים. יש להתירו, ולקשור את הציציות מחדש (י"ב מ"ב ז).

מתוך הספר דיני צבא ומלחמה
http://www.daat.ac.il/daat/toshba/tsava/a-tfila.htm