מדוע אלוקים מאפשר רוע בעולם?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/08/14 14:46 טו באב התשעד

שאלה

כבוד הרב שלום רב,

מה תפקידו של אלוהים בימינו ואיך הוא מאפשר כל כך הרבה הרג ורוע בעולם?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אנחנו לא קובעים לאלוקים את תפקידו.
בתורה אלוקים מספר על עצמו שהוא בורא עולם, מסדרו ומנהיגו.

אלוקים ברא עולם טוב. האדם נברא 'בצלם אלוקים'. יש לאדם בחירה חופשית, ויכולת השפעה גדולה על עצמו ועל סביבתו, מתוך כך נדרשת מהאדם אחריות שלא לקלקל את העולם.

יש לאלוקים קשר מיוחד לעם ישראל. הקשר מתבטא בהתגלות, בהשגחה מיוחדת (אבות; נצח ישראל) ובדרישות מיוחדות (תורה ומצוות). עם ישראל נדרש לקדם את עצמו ואת העולם כולו בדרך ד'.

לשאלה על הרוע בעולם אציע לך שתי תשובות עמוקות:

התשובה הראשונה מערערת על עצם השאלה:
התפיסה ממנה צומחת השאלה אודות הרע בעולם היא תפיסה ארצית חומרית (להיות בריא או עשיר זה טוב, להיות חולה או אביון זה רע). את המוסר האלוקי יש להבין בדרך הרבה יותר רוחנית אמונית.
בהסתכלות רוחנית אמונית 'טוב' הוא כל מה שמקרב אותנו לאלוקים ו-'רע' כל מה שמרחיק מאלוקים.
לכן אם אדם הוא חולה או אביון וזה מביא אותו להתקרב אל ד' - נעשה לו רק טוב.
אם אדם עשיר, בריא וחזק וזה מרחיק אותו מד' - נעשה לו רע מאוד.
ועיין פרק עג בתהילים.

ב. את הסבל והרוע יש לראות כגורמים שמטרתם לקדם את הטוב (כמו בוחן שמפחיד את התלמיד אבל בסופו של דבר מביא אותו ללמידה יותר טובה ולהצלחה הרבה יותר גדולה; כמו שמרים שיוצרים את היין).
התורה מתארת סבל נורא של עם ישראל במצרים: עינוי, שיעבוד, השפלה ורצח תינוקות.
אבל הסבל הנורא הזה היה תשתית ליציאת מצרים שם נברא עם ישראל כעם מאמין ודבק בד' (אנכי ד' אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים מבית עבדים).

לפי שתי התשובות הללו אם אירועי המלחמה האחרונה משפיעים לטובה על מצבו הרוחני של עמ"י - צריך לראות גם את הטוב שבהם.