שיעורי כזית ושאלה בדיני גזל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/08/14 14:37 יא באב התשעד

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

קודם כל תודה רבה על עבודת הקודש!!!

רציתי לשאול -

א. מהו שיעור כזית? וביצה? ולמה זה שונה בין מצה לאוכל אחר? (אשכנז)

ב. במהלך טיול, קיבלתי ממישהו כובע, ואני לא זוכרת שהוא אמר לי להחזיר אותו, הוא לא הזכיר את זה אפילו ברמז. עכשיו אין לא כל כך הזדמנות להחזיר לו אותו, האם זה נחשב גזל? ואם כן, מה אני צריכה לעשות?

תודה רבה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הדיון על כזית וביצה הוא מאוד מורכב, יש בו דעות שונות.
כך גם בדיון על שיעור מצת מצווה, יש הבדל בין דין דאורייתא שמחמירים בו וזהו דין מצות מצווה של ליל הסדר, במקרים אחרים מדובר לעיתים בדיני דרבנן.

כל השיקולים הללו גורמים להבדלים בין מצה לאוכל אחר.
אני מצטט כאן קטע מתוך מאמר מפורט בנושא:

כיון שמחשבים שיעור כזית ע"פ נפח, יש לשער כמה שוקל מצה בנפח של שיעור כזית... וא"כ יש לחשב את משקל הנפח של מצה (והוא הנקרא "משקל סגולי")... יש צורך לדחוס המצות...
עייני בכל המאמר

http://www.daat.co.il/daat/toshba/halacha/berur-2.htm

האחריות שלא לגזול מוטלת עליך.
כשקבלת את הכובע היית חייבת לשאול אם להחזיר או לא.
אם לא שאלת, יש מקום לחשוש שהוא לא נתן לך את הכובע במתנה ואת חייבת להחזיר את הכובע.
אם מדובר בכובע ישן ומרופט שאין לו ערך, אולי הוא לא התכוון שתחזירי.
את צריכה לעשות השתדלות גדולה - לברר מי האיש או מהיכן האיש ולפרסם: "מבקשת להשיב כובע שקבלתי בטיול..." .
בינתיים תשמרי אצלך את הכובע ואל תשתמשי בו כך הכובע יהיה פיקדון ולא גזל.