חופה ללא רב

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 05/08/14 15:06 ט באב התשעד

שאלה

שלום הרב

נתבקשתי עי" חברי לערוך לו את טקס החופה ע"פ ההלכה.

לאחר שהוא החליט שאינו מעוניין להתחתן דרך הרבנות ( גם לא צוהר )

אני יודע שהדבר אינו מקובל

אך האם הוא מותר ?

תשובה

לשואל שלום רב.
זה לא רק לא מקובל אלא אסור. ואפרט.

1. החוק במדינה קובע שענייני נישואין מסורים לרבנות הראשית.
2. הרבנות הראשית קבעה שרק רב המוסמך מטעמה רשאי לערוך חופה. הרבנות קבעה שמותר לערוך חופה רק לאחר רישום מסודר ע"י רשם נישואין אפשר להתחתן.

תקנות אלה אינן חדשות. במשך מאות שנים תוקנו בקהילות שונות תקנות שאסור להתחתן שלא דרך מוסדות הקהילה הרשמיים. תקנות אלה נועדו בדרך כלל להגן על נשים מפני חתנים לא הגונים שהתחתנו ונעלמו. תקנות אלה היו מחייבות ע"פ ההלכה.
כך גם במדינת ישראל תיקנה הרבנות שלא ניתן להתחתן אלא דרך המוסדות הרשמיים. מי שעורך חופה שלא כדין, עובר על ההלכה.

מה ההגיון בתקנות אלה? למה הרבנות דורשת זאת?
כל מי שנרשם לנישואין, הזוג עובר בדיקה, האם הם אכן יכולים להתחתן. כמו כן, אם אי פעם ייפרדו, ויבוא אחד מבני הזוג להתחתן, הוא ייבדק ויראו האם הוא יכול להתחתן או לא. כאשר מתחתניפ באופן פירטי אין מעקב, ויכולות להיווצר אח"כ תקלות רבות, שאתה תהיה אחראי עליהן.

כל זה מלבד העובדה הפשוטה, שיש בהלכות נישואין ובמילוי הכתובה פרטים הלכתיים רבים, שלא כל אחד בקי בהם. ולכן ברור שנדרש רב שלמד את הנושא והתנסה בו, ולא מספיק להיות חבר טוב.

סיכום - נישואין זה רק אחרי רישום מסודר ברבנות, ורק ע"י רב מורשה.

בברכה
אפי קיציס