מקשיבים למגילה: מגילת איכה. חלק ד' - על אלה אני בוכייה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 02/08/14 22:51 ו באב התשעד

שאלה

בדומה למה שכתבנו על מגילת אסתר, נשתדל במאמרים אלה להביט על [רקע] מגילת איכה, ואולי זה ייתן לנו אפשרות לקבל משמעויות נוספות לימי בין המצרים, ואולי גם תכין אותנו יותר לקראת יום תשעה באב.

מכיוון שהמגילה יכולה ללמד אותנו דברים רבים - זה לא יהיה קצר.

צריך לזכור דבר אחד חשוב לפני שקוראים:

[אנחנו] יודעים כבר איך הסתיים הסיפור, [הדמויות] עליהן נדבר – לא ידעו.

*

[תקציר פרקים קודמים]:

18 שנים לפני חורבן בית המקדש הראשון, מומלך המלך ה משמעותי האחרון של ממלכת יהודה - יהויקים.

בשנה זאת, ירמיהו מתנבא מילה במילה מפי הקב"ה בחצר בית המקדש, בשעה שהעם עולה לרגל.

העם לא מאמין, מכיוון שבית המקדש עובד כמו שצריך, והם חושבים אותו כמעין "תעודת ביטוח" נגד חורבן.

4 שנים לאחר מכן, באמצע תענית, מגיע ברוך בן נריה לאותו מקום, וקורא נבואת חורבן מתוך מגילת ספר, אלא אם כן יחזרו בתשובה.

העם נרעש, כי נבואה מתוך מגילה חייבת להתגשם - אבל המלך שורף את הספר.

לאחר מכן, ירמיהו כותב את מגילת איכה, גם היא נבואה מתוך ספר, שמדברת על ירושלים החרבה בלשון עבר - למרות שבית המקדש עדיין עומד על תילו.

ובכל זאת, הקב"ה אומר שאפשר להינצל אם יחזרו בתשובה.

אם נחתמה הנבואה - כיצד הדבר אפשרי?

*

כדי לענות על השאלה - נצטרך לשאול את עצמנו – ממה [מורכב] החורבן של עם ישראל?

דבר ראשון: כמובן, הדבר שאין לנו כבר 2000 שנה – [חורבן בית המקדש]!

מקום בו שכינה שורה בתוך בית מיוחד, שאליו הולכים כל ישראל לדרוש את ה', כוהנים עובדים עבודות קודש, לויים שרים ומזמרים...

אנחנו לצערנו – [רגילים לחיסרון] הזה, מקבלים אותו כמובן מאליו.

הדבר השני הוא – [גלות מארץ ישראל].

גם את זה אנחנו מקבלים. הרי הפסדנו במלחמה מול מלכות בבל או מלכות רומא – וגלינו מארצנו. הגיוני!

[אז זהו, שממש לא]:

לא כל מלכות שכובשת ממלכה אחרת מגלה את העם שיושב בה!

העלאת מיסים – כן, עבדות – יכול להיות, התעללות נוראית – לצערנו, גם אפשרית.

אבל מבין כל הדברים האלה – גלות היא עונש ממש גדול, אולי אפילו עונש ש[אין ממנו דרך חזרה]!

*

בשנה החמישית של מלכות יהויקים, 13 שנים לפני החורבן – בית המקדש הוא [רק עצים ואבנים].

אבל, וזה אבל ענקי מאוד:

[עם ישראל עדיין נמצא בארצו]!

בזכות העובדה הזאתי, למרות שאפשר להגיד שכבר א