כללי

חדשות כיפה הרב אלישע אנצ'לוביץ' 28/07/14 19:23 א באב התשעד

שאלה

שלום רב,

האם למי שסובל מדיכאון מותר לשמוע שירים מראש חודש אב ?

תודה

תשובה

צבי,

על פי הכרתי המוגבלת במחקרים בנושא - מוזיקה מהווה אמצעי לטיפול בדיכאון קליני רק כאשר האדם המדוכא מנגן במו ידיו או מקשיב למוזיקה יחד עם המטפל. ברם, אם האדם סובל מדיכאון תגובתי, מחקרים גילו שההקשבה לשירים אשר משקפים את מצבו הנפשי עוזרים לשיקומו של המדוכה.

לכן, האף שהרה"ג בן-ציון אבא שאול זצ"ל התיר רק לחולה עצבים להקשיב למוזיקה בימים אלו אבל לא לאדם הסובל מדיכאון כללי (שו"ת אור לציון ג, כה), נראה שיש לפסוק להקל לאדם הסובל מדיכאון תגובתי במוזיקה אשר גם אינה מוזיקה של שמחה (מג"א בסימן תקנא, י) וגם ממוקדת בצרכיו של המדוכה התגובתי על ידי התוכן השירי. הרי "דיכאון הוא חשש סכנה" (חשוקי חמד גיטין סב ע"א)וההקשבה לשיר מתאים היא רפואה מוכחת. כל זה נאמר כמובן רק אם לא ניתן להשיג את השיר בגירסה ווקאלית נטולת מוזיקה.