ההורים שלי התחזקו וקשה לי עם זה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/07/14 23:03 כב בתמוז התשעד

שאלה

שלום,

לפני קצת זמן שמתי לב שההורים שלי התחזקו ממש. זה היה שינוי מהיר, בערך בשבועיים.. פתאום אסור לי חצאיות קצרות, חולצות קצרות, הכל סגור וחונק.. עברתי תהליך בנושא הצניעות, שממש עזר, וגם היה שינוי משמעותי והלכתי במשך תקופה מאד ארוכה רק עם חצאיות ארוכות, אבל עכשיו ממש חזרתי אחורה.

הם גם כל הזמן עושים איתי שיחות על אמונה ותפילה, וזה מביך אותי ולא נעים לי כי את השיחות האלה הייתי עושה רק עם המורה שלי ואני לא סומכת על ההורים שלי בכלל.. ניהייתי פשוט אנטי-הכל קשה לי מאד להתפלל, פעם הייתי מתפללת יותר מתפילה אחת ביום ועכשיו תפילה אחת רק בשבת לפעמים. עכשיו גם חופש אז אין לי כל כך את המורה שתתמוך בי. (יש כמובן את הוואצאפ, אבל זה לא אותו דבר)

כבר לא כל כך אכפת לי אם אני מקיימת מצוות או לא, פעם היה לי ייסורי מצפון על כל בגד לא צנוע, על כל תפילה שפספסתי וכ'ו ועכשיו ממש לא! איבדתי את הרצון לחיות לפי ההלכה. זה מפחיד אותי. תודה רבה רבה ויומטוב!

תשובה

שואלת יקרה,
סליחה על העיכוב במתן התשובה
(אולי זה נשמע כמו תרוץ, אבל העברנו את השאלה שלך למשיבה מצויינת ובדיוק אז היא ילדה... ולא שמנו לב שהשאלה נשארה בלי מענה...)

עבר מעט זמן מאז ששאלת.
איך את מרגישה היום? האם השתנה משהו?
האם החזרה לבית הספר השפיעה?

את כותבת שכבר אין לך ייסורי מצפון, אבל מצד שני מפחיד אותך שכבר אין לך מצפון...
האמת? זו תחושה מוכרת
גם אצלי, וממה שאני יודעת גם אצל אחרים.
כיהודיה, לנשמה שלך יש רצון טבעי לחיות על פי ההלכה.
[מה פתאום?!] הרי כתבת שאת ממש לא רוצה! שזה ממש קשה ולא נעים. אז למה אני כותבת לך שטויות?
כי הקב"ה משום מה לא רצה שיהיה לנו קל מדי, ולכן גם ברא את היצר הרע.
היצר הרע הוא גם גאון (כי יש לו המון שיטות מאוד מתוחכמות) וגם מאוד מאוד דבק במטרה.
ומה המטרה שלו? לדאוג שאת לא תחיי לפי ההלכה ולא תפעלי כדי להיות המקסימום של עצמך. המטרה שלו היא לגרום לך להיות מבולבלת, עצובה, ולעשות כמה שפחות.
נראה לי שעלייך הוא מפעיל כמה שיטות במקביל (מה שבאמת גורם לזה להיות מאוד קשה)
אבל לפני שאני אראה לך את הטריקים שלו עלייך, אני רוצה לדבר רק עלייך
על הרצון האמיתי שלך
על האני האמיתי שלך שיש מתחת לפני השטח
אני לא מכירה אותך באופן אישי, והדרך היחידה שלי לדעת את הרצון האמיתי שלך, היא ממה שכתבת. וכתבת שאת מפחדת מההתרופפות שלך בהלכה, ואת מפחדת מהמקום שאת נמצאת בו.
וזה מראה לי שהרצון האמיתי שלך הוא להיות דבוקה בקב"ה וללכת בדרך הישר
וחוץ מזה, אני גם בטוחה שהרצון שלך הוא להביא את כל הכוחות שיש לך בנשמה לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר.
ברצון הזה את צריכה לאחוז ולא להרפות.
להזכיר לעצמך את הרצון האמיתי שלך כל יום - אני רוצה להיות קרובה לקב"ה
גם אם לא התפללת היום, ואתמול ואפילו שנה - את יכולה לדבר עם הקב"ה ולהגיד לו שאת רוצה להיות קרובה אליו ושיעזור לך למצוא את הדרך הנכונה והטובה לך.
בגמרא כתוב שבדרך שאדם רוצה ללכת - מוליכין אותו.
אז תצעקי חזק את הרצון שלך - לאן את רוצה ללכת?

ועכשיו, מדריך קצר לזיהוי שיטות לחימה של יצר הרע:
[הכל או כלום] - יצר הרע הרבה פעמים אומר לנו שאם לא מצליח לנו משהו אחד הכל לא שווה. אם לא התפללת אתמול, למה שתתפללי היום?
זו טעות גדולה! אבל זו שיטה שעובדת. למה היא עובדת?
כי אנחנו רוצים להיות אמיתיים, ולפעמים לעשות רק חלק מרגיש לנו זיוף או שקר
אבל מה עדיף? לעשות טעות ולתקן אותה, או להמשיך לעשות את הטעות רק כדי לא לחשוב ששיקרנו?
ויותר מזה - למה זה שקר להחליט לעשות משהו טוב אם אתמול לא עשיתי אותו?
הקב"ה נתן לנו מתנה גדולה - תשובה! לא משנה כמה טעינו, כמה התבלבלנו - יש לנו הזמדנות לתקן. והוא גם מחכה לנו שנתן - 'ימינו פשוטה לקבל שבים'. הוא ממש רוצה שנבוא...
את מתפללת בשבת לפעמים? זה מצויין! אפשר יותר, אבל אל תזלזלי בזה...
קשה לך עם צניעות? תחליטי על משהו אחד שאת מצתחזקת בו. אולי רק בשבת, אפילו. אבל משהו קטן. תראי שאת מתחילה להתקדם ומהשמיים יעזרו לך.

[כיבוד הורים] היא אולי אחת המצוות הקשות בתורה. בעיקר בעיקר בגיל ההתבגרות. לכולם קשה עם דברים שההורים מבקשים מהם בגיל התבגרות וכמעט לכולם קשה לתקשר בגיל הזה עם ההורים (גם זה משהו שצריך וכדאי ללמוד, אבל זה לפעם אחרת)
אבל כאן יש לך נסיון כפול. כיוון שההורים שלך הם אלה שדוחפים את ההתחזקות, אז עוד יותר קשה לך להסכים לזה, וזה מביך אותך.
אם זה מקשה עלייך, כדאי לדבר עם ההורים שלך באופן גלוי על תחושתייך. במקום שהשיחה תהיה על אמונה, שהשיחה תהיה עלייך ועליהם, ועל איזה שיחות כן הייתם רוצים לנהל
את יכולה לבקש מהם לכבד את הקצב והתהליך שלך, ולהראות להם איך הם כן יכולים לעזור לך בזה (אולי עזרה במציאת בגדים יפים וצנועים, אולי דווקא דברים אחרים)
חפשי את הדרך כן לדבר איתם, אך על נושאים שלא מביכים אותך.

[שינויים מהירים] - בתנועת המוסר מלמדים אותנו שאחד הכוחות הגדולים שפועלים באדם הוא כח המרידה. יש לנו רצון טבעי למרוד. ולכן כשעושים שינוי מהיר, זה בדרך כלל לא מחזיק מעמד כי מיד אנחנו מורדים בזה...
לכן דווקא לצעדים קטנים יש ערך גדול יותר, בטווח הארוך.
לכן על תקחי על עצמך שינויים מהירים, אלא קטנים, איטיים שמתאימים לך.
וגם את זה את יכולה לתווך להורים שלך.

והכי חשוב - תשמרי על קשר עם ה'. תדברי איתו, תתפללי אליו, תבקשי ממנו.
הוא מקור הכח שלך

בהצלחה
חני, חברים מקשיבים
haniten@gmail.com