צלבים בספר מפות כבישים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/07/14 08:49 יט בתמוז התשעד

שאלה

שלום,

ישנו ספר נפוץ מאוד של מפות כבישים, שבו מסומנים כל כנסייה ומנזר בסמל של צלב. מדובר בצלב גמור (לא סימטרי). וכן בתי קברות נוצריים מסומנים במילוי של צלבים על פני כל שטח בית הקברות. האם מותר להחזיק ספר כזה בבית? יש לציין שמדובר בספר של מאות עמודים (קרוב ל-400), ובו מאות סימונים כאלה הפזורים על פני כל הספר. כך שזה לא כ"כ מעשי למחוק את כל הסימונים. אמנם אפשר לאתר את רובם ואולי את כולם דרך המפתחות, אבל עדיין זו עבודה מייגעת של שעות רבות.

אם זה מותר, אשמח לדעת מדוע. כמו כן אשמח לדעת את המקורות שעליהם נשענת התשובה.

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ישנן תשובות הלכתיות הדנות בדגל, כמו שוויץ או הצלב האדום, ששם נאמר שכיוון שלסמל הזה אין כל משמעות דתית - אין גם איסור להשתמש בו.
האם אפשר לדמות את זה למקרה שלנו ? יש צדדים לכאן ולכאן. מחד גיסא, המסמן לא התכוון לראות כל משמעות בסימון הצלב שעל המפות, אלא כאייקון בלבד. מאידך גיסא, הוא סימן דווקא בצלב כדי להפנות אל המשמעות הדתית של המקום הזה.
נראה לי כי כיוון שדשו בה רבים, ואף אחד לא מעניק לזה משמעות יותר מאפשר סמל טכני לציון העובדה שיש שם מקום שקשור לנצרות - אפשר להתעלם. אמנם, ההלכה מחייבת שלא להזכיר שם אלוהים אחרים, אולם כאמור - מדובר על הפניה גיאוגרפית בלבד.

כל טוב