אמירת סליחות במנין נשים

חדשות כיפה רבני בית הלל 09/07/14 23:20 יא בתמוז התשעד

שאלה

אנחנו קבוצת נשים המעונינות לקיים מנין לקריאת סליחות בחודש אלול. רצינו לשמוע דעתכם בנושא (סליחות כולל י"ג המידות וקטעים בארמית)

תודה

תשובה

ניכר משאלתך שכבר למדת את הנושא.

את פיוטי הסליחות אין מניעה כלל לומר בתפילת נשים.

את י"ג המידות אין לומר בלי מניין גברים. ויש פוסקים שהתירו "כקורא בתורה", כלומר בטעמים (הצעה: אפשר שבכל פעם שמגיעים לי"ג מידות, אחת המתפללות תאמר אותן בקול ובטעמים).

הקטעים הארמיים – אמנם יש שלא נוהגים לאומרם ללא מניין, אולם פוסקים רבים התירו (רוב הפוסקים בהתייחסם לסליחות ביחיד דיברו רק על י"ג מידות, ומכאן משמע שהתירו את הקטעים בארמית). אם מדובר על הסליחות האשכנזיות, אזי הקטעים בארמית הם מועטים. ונראה שעדיף לומר את תרגומם, בעיקר על מנת שיהיו מובנם יותר לקהל.

אין לומר את הקדיש בהתחלה ובסוף ללא מניין גברים.