"הכל לטובה"?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/07/14 14:47 יא בתמוז התשעד

שאלה

שלום וברכה!

תמיד אומרים שהכל לטובה ושכל מה שה' עושה לנו מכוון לטוב, גם אם באותו הרגע רע. אז למה שהקב"ה לא יכול לכוון את הדבר לטובה בלי שנסבול בכלל?

למשל, נניח חליתי כי ה' כיוון שלא אלך למקום שלא היה כדאי לי להיות בו, למה הוא לא יכל לעשות שלא הייתי הולכת לאותו מקום סתם כי לא היה מתחשק לי או בדרך כלשהי שלא יהיה לי רע?..

מקווה שהבנת את כוונתי..

תודה רבה ובשורות טובות בעז"ה! :)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לעקרון של "הכל לטובה" יש שני צדדים: צד אחד שמתרחש במציאות וצד שני שמתרחש בעולם הפנמי - בתוך הנשמה שלנו.

אנחנו מתייחסים לעקרון הזה על פי ההופעה שלו במציאות: כמו בסיפור על רבי עקיבא* עם החמור התרנגול והנר...

אבל 'הכל לטובה' הרבה יותר עמוק ומשמעותי - כאשר הוא פועל בתוך העולם הפנימי. כאשר הרעה גורמת להשתנות, לחשוב אחרת ולהתנהג אחרת.
דוגמה בולטת ש'הכל לטובה' בפנימיות של האדם רואים אצל יוסף:
יוסף בכתונת הפסים נראה כצעיר מפונק שמתנשא על אחיו...
אחרי שהוא נמכר לעבד ועוד מושלך לבית האסורים, כל ההתנשאות נושרת ממנו. כמשנה למלך מצרים הוא באמת יכול להתנשא על משפחתו, אבל כאן הוא רואה עצמו כשליח שמוטל עליו לדאוג למשפחה בתקופה הקשה...

במקרים כאלה הסבל הרב והייסורים המרים - הם מטלטלים אותנו ומחוללים בתוכנו את השינוי הנדרש.

במקרה שאת מתארת על מחלה שהרחיקה אותך ממקום רע "הכל לטובה" איננו שלא תגיעי למקום הרע. העקר הוא שתביני, שתיווצר אצלך תודעה, שהמקום הזה לא מתאים לך ולא ראוי לך. לימוד כזה יעשה רק מתוך חשבון נפש שבעקבות מחלה ולא מתוך איזו סיבה טכנית שתמנע ממך להגיע לשם.

* http://www.mako.co.il/spirituality-popular_culture/Article-cd8f105825f0421004.htm