השתייכות לשנת מעשר

חדשות כיפה רבני כושרות 09/07/14 10:56 יא בתמוז התשעד

שאלה

שלום רב

תירס שנשתל כעת ונקטף במהלך חודש אוקטובר(לאחר ראש השנה)

מה ההשתייכות שלו לשנת מעשר והאם הוא שייך לשנת שמיטה?

אודה לכם מאד על תשובה מהירה במייל?

תשובה

שלום רב,
עיין רמב"ם הלכות כלאיים
א,ז [ח] "הזירעונים נחלקין לשלושה חלקים: האחד מהן, הוא הנקרא תבואה; והיא חמישה מינין*החיטים, והכוסמין, והשעורין, ושיבולת שועל, והשיפון.
א,ח והשני מהן, הוא הנקרא קטנייות; והן כל זרעים הנאכל לאדם, חוץ מן התבואה*כגון הפול, והאפונים, והעדשים, והדוחן, והאורז, והשומשמין, והפרגין, והספיר, וכיוצא בהן.
א,ט והשלישי מהן, הוא הנקרא זירעוני גינה; והן שאר הזירעונים שאינן למאכל אדם, והפרי של אותו הזרע מאכל אדם*כגון זרע הבצלים והשומין, וזרע החציר והקצח, וזרע לפת, וכיוצא בהן; וזרע פשתן, הרי הוא בכלל זירעוני גינה." עכ"ל

כלומר, לפי הרמב"ם תירס מוגדר כקטנית.
ובקטנית הולכים לפי ראש השנה ושליש גידול. זאת אומרת אם הוא הגיע כבר לשליש גידול לפני ראש השנה אז הוא שייך לשנה השישית (שנת מעשר עני), וזה למרות שקטפו אותו בשנת שמיטה ממש. ואם הוא הגיע לשליש גידול רק אחרי ראש השנה אז הוא קדוש בקדושת שביעית אבל אין לו דין ספיחין כיון שהוא נזרע לפני ראש השנה.
בברכה,