איך להגות את שם ה'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/07/14 20:45 י בתמוז התשעד

שאלה

שלום רב!!

כשיש את שם ה' עם האות "ל" לפני, ועם פתח (ניקוד) אז כשהוגים את המילה הזאת (לה') האות "א" קצת נבלעת. האם צריך להדגיש את האות "א" או לא?

תודה רבה והמון יישר כח!

שני אברהם

תשובה

בס"ד
שלום רב,

משה מוציא וכלב מכניס

שם הא-לוהות (בצורותיו השונות, א-דני או א-להים, גם כשנכתב כשם המפורש) פותח בחטף פתח או בחטף סגול.
הכלל במקרא הוא שאחרי האותיות מש"ה מבטאים ("מוציאים" בדיבור) את החטף, ואילו אחרי האותיות וכל"ב אין הוגים אותו ("מניחים" את האל"ף).
הסימן לזיכרון הוא "משה מוציא וכלב מכניס" (כידוע, משה הוציא את ישראל ממצרים, וכָלב היה אחד משני המרגלים שזכו להכניס את העם לארץ).

ראי למשל הניקוד של "לַא-דֹנָי" (ladonai) בתהלים כב, לא; קל, ו - האל"ף אינה מנוקדת בחטף פתח, אלא היא נחה ואינה נהגית כלל.

ד"ר דרור בן-אריה
מנהל פורום לשון

התשובה נלקחה מתוך
http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-3211-18074-31281941,00.html