כוננות בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/07/14 15:14 ט בתמוז התשעד

שאלה

שלום הרב

אני בן 28 נשוי 1 והתחלתי השבוע לעבוד בפרויקט מסוים בשיתוף קק״ל. חלק מהעבודה מעבר לעבודה הפיזית עצמה היא תפיסת כוננות כיבוי אש, במידה ויש שריפה אנו חוברים לכבאיות של קק״ל ולוחמי האש ועוזרים להם בכיבוי. חלק מתפיסת הכוננות היא בימי שישי מהבוקר עד אחרי כניסת שבת ובשבת בבוקר עד שעה לפני צאת שבת. רציתי לדעת איך אני אוכל להתנהל מבחינת חזרה הביתה בשישי=שבת ובשבת בבוקר להגיע לכוננות. אם זה מועיל במשהו יש נהג דרוזי שהוא זה שנוהג ברכב ואמור לאסוף ולהחזיר אותנו לבית. תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש היתרים להסיע ולהחזיר צוות רפואי על ידי נהג גוי לתורנות שבת בבית חולים.
אבל לא התירו יציאה מחוץ לתחום דאורייתא של י"ב מיל (מכסימום 19 ק"מ).
ההיתר לצוות רפואי בבית חולים פועל בנימוק של פיקוח נפש.

במקרה שלך - אין לי אפשרות להתיר:
1. שריפות יער אינן בהכרח פיקוח נפש.
2. לפי התיאור שלך מדובר על נסיעה למרחק של יותר מ- 19 ק"מ.
3. פעולת כיבוי של שרפת יער בשבת צריכה בירור הלכתי לפי מידת האיום שיש לה על חייהם של בני אדם.

לפי עניות דעתי - אתה יכול להשאר מפעם לפעם לכל משך השבת בתורנות.
במידה ותפרוץ שריפה צריך להגדיר לך תפקיד בשבת, שאין בו חילול שבת אלא אם כן השריפה מסכנת גם חיים.

בהצלחה

נ.ב.
אין לי התנגדות שתפנה את השאלה אל רבנים גדולים ממני.