א״י מול חיי אדם

חדשות כיפה חברים מקשיבים 07/07/14 02:01 ט בתמוז התשעד

שאלה

אהלן ,

קודם כל תודה רבה על עבודת הקודש שאתם עושים , על העזרה בבירור העצמי , ובניית האישיות שלנו.

יש לי שאלה , שמאוד מטרידה אותי ואשמח לקבל עליה תשובה מספקת.

לפי הבנתי , הרבנים אומרים למרות שהמצב יכול להיות קשה מאוד , ומסכן הרבה חיי אדם אל לנו להתפנות מכל חלק בא״י. ( כמו שהיה בגירוש )

נאמר ״ פיקוח נפש דוחה את השבת ״ ידוע כי לפי התורה יש לעשות הכל על מנת להציל נפש אחת מישראל ! הכל !!!

א״י חשובה גם היא , אבל איפה נכתב בתורה כי שטח מא״י חשוב יותר מחיי אדם ?

אני מקווה שהשאלה מספיק מובנת , תודה רבה !!

תשובה

ב"ה
שלום וברכה
אני חושב שהמפתח לשאלה טמון בעצם הנחת היסוד שעולה כאן.
פיקוח נפש דוחה הרבה מצוות בתורה, ´חלל עליו שבת אחת כדי שיקיים שבתות הרבה´, מצוות ´וחי בהם´ ורבות נוספות.
אולם, ברור הוא שלמרות כך עדיין מותר לאדם לקחת סיכונים מסוימים, בכל שנה נהרגים בארץ מאות!!! אנשים בתאונות דרכים, ובכל זאת אין כל פסק הלכה שאוסר נסיעה בכביש, כלומר, על אף שיש בדבר סיכון מסוים, כל עוד הדבר אינו מוגדר כסכנה עקרונית, אין כל מניעה לעשות אותו.
מעבר לכך המשוואה של ארץ ישראל מול חיי אדם אינה נכונה.
יש מצווה עקרונית לגור בכל חלקי הארץ כדברי הרמב"ן בספר המצוות מצוות עשה ד´, ואת המצווה הזו אנו שואפים לקיים, ועל פיה אנו מתנהלים.
אמנם גם כשבאים לקיים מצווה זו הדבר הוא לעיתים מורכב ויכול לדרוש מאיתנו גם מחיר, אך אין זה אומר כי הדבר מצד עצמו הוא אסור.
´ארץ ישראל נקנית ביסורים´, כך אמרו לנו חז"ל, יש איסורים של האדם הפרטי, ויש יסורים של האומה, אך זו הדרך על מנת לקנות את הארץ, ובכלל במשך דורות רבים אנשים רבים מסרו את נפשם על הארץ, ובזכות אותה מסירות נפש, ניתן היה להקים את מדינת ישראל, וניתן לגלות באופן מלא את קדושתה של הארץ.
בברכת התורה והארץ
דוד
davideign@gmail.com