מוכרים בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/07/14 19:37 ה בתמוז התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

איני מכיר הלכות ולכן אני שואל שאלה שיכול להיות שברורה לרוב האנשים אך אני לא נתקלתי במישהו שידע לענות לי על הכל.

התחלתי להתחזק בעקבות חשיפה לרב ניר בן ארצי.

הלכתי מספר פעמים להתפלל עם הקהילה שם בימי שישי ושבת. (תודה למארחים)

הרב ניר מנחה את הציבור לא לדבר על נושאי חול בבית כנסת ובעיקר לא על כסף בתוך בית הכנסת.

כשהחלטתי ללכת לבית כנסת הקרוב לביתי ביום שבת הלב נקרע בזמן ששמעתי את הרב המקומי מוכר ביום שבת "פתיחת היכל", "עליה לתורה" וכו'... ממש היה שם מכרז על הדברים.

לאחר בירור גיליתי שזה נהוג ובסדר ברוב בתי הכנסת.

היכול להיות שגם בדיברי קודש יש יתרון לעשירים? ההרגשה כששמעתי את הסכומים שמריצים שם בשבת שאנשים עניים לא יעלו לקרוא בתורה, לא יפתחו את ההיכל וכו... זה היה שוק בשבילי.

ואיך זה בכלל מסתדר עם העובדה שאין למכור/לקנות בשבת??

מצטער על כמות השאלות, אני בתחילת דרכי :)

בברכה,

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כולם צודקים וכולם צדיקים,
הרב ניר בן ארצי מתכוון שלא לדבר על כסף בנושאי חולין - קניית מכונית, טיול לחו"ל, שכירת דירה...

הגבאי בבית הכנסת שמוכר עליות עוסק בכסף שכולו קודש.
בתמורה שמקבלים ממכירת העליות ומפתיחת ההיכל דואגים לכל המתפללים: לנקות ולשכלל את בית הכנסת, להחליף ריהוט, לקנות ספרים, להביא חזנים וכו' - אלו דברים של קודש מובהק.

בשאלת היתרון לעשירים, זו ברכה לכל המתפללים, העשירים מממנים את הוצאות בית הכנסת.