קופת צדקה - לא דחוף

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/06/14 16:13 ב בתמוז התשעד

שאלה

בס"ד

שלום הרב,

שמתי מטבע של 5 שקלים בקופת צדקה,ולאחר מכן גיליתי שהמטבע נלקח(כל שאר המטבעות נשארו,ואין גבאי שפינה אותם). האם זה נחשב לי צדקה? האם אפשר להמשיך לשים כסף באותה קופה למרות שיכול להיות שהוא יילקח?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

ודאי לא כדאי לשים 5 ש"ח בקופה כזאת - אתה יכול לשים שם 10 אג' וכד'.
נתינת הכסף לנזקקים או למטרה אחרת היא באחריות הנותן. אם הכסף נגנב או אבד ולא הגיע ליעדו - אתה לא קימת מצוות צדקה.
אמנם אם הקופה היא של המוסד צדקה אפשר לומר שכסף ששמת בקופה שייך לאותו מוסד, לכן הגנבה או האבדה היא מהמוסד ולא ממך ואתה קיימת מצוות צדקה.

מקובל לשים בקופות הצדקה רק מטבעות פשוטות (מפני שהכסף עלול להאבד או להגנב) את סכומי הצדקה הגדולים נהוג למסור באופן אישי לאדם או לגוף שאתה מעונין לתרום לו, ולקבל ממנו קבלה רשמית.