עצי פרי המשמשים גידור

חדשות כיפה חברים מקשיבים 28/06/14 23:20 ל בסיון התשעד

שאלה

אם נניח שתלתי עצי זית סביב לשטח מסויים, כאשר המטרה העיקרית שלהם היא לשמש גידור, מה תהיה הברכה שצריך לברך על הזיתים שיצאו מהם - ברכת "בורא פרי העץ" או "שהכל נהיה בדברו"? (כי הרי המטרה של העצים היא לא להביא פירות)

תשובה

שאלה יפה!
אסביר את השאלה:
הכלל ההלכתי (שולחן ערוך יורה דעה רצד, כג) שאם אדם נוטע עצים לגדר, הם אינם חייבים בערלה, ומותר לאכול אותם כבר בשנה הראשונה, כיון שהם לא נקראים עץ מאכל (והמקור הוא ממשנה ערלה פרק א, משנה א)כי לא ניטע לאכילה.
אם כן, השאלה: האם מברכים עליהם בורא פרי העץ, או אולי שהכל נהיה בדברו, כמו שהביא השולחן ערוך (אורח חיים רד, סעיף א) שדברים שלא נוטעים את העץ בשבילם, אינם נחשבים פירות ומברכים עליהם שהכל (כמו חלקים מהדקל).

התשובה: מברכים בורא פרי העץ, מכיון שבסופו של דבר הפירות נחשבים לפירות עץ, וזאת למרות שנטעו את העץ שלא לשם פירות מאכל. [ומותר לאכול את הפירות הללו כבר בשנה הראשונה, ולא צריך לחכות שיעברו שלוש שנים לערלה]. (הר צבי ב, קח)
בברכה
עקיבא כהנא
akivamakshivim@gmail.com