חקלאות בשנת שמיטה

חדשות כיפה חברים מקשיבים 28/06/14 23:12 ל בסיון התשעד

שאלה

שלום רב! ברשותי שטח חקלאי, משק בית שהוזנח במשך השנים ולאחר הרבה זמן קיבלתי החלטה, בעז"ה, להשתמש בקרקע הזה, לעבד אותו ולגדל בו גידולים חקלאיים.

עם ישראל עומד לקראת שנת שמיטה (הבאה עלינו לטובה) וברצוני לשאול כמה שאלות הלכתיות לגבי השטח שלי ביחס לשנת שמיטה כדי להימנע מעברות וחילול ה'.

ישנן ארבע שיטות (הידועות לי) שחקלאים משתמשים בהן על מנת למנוע עשביה שוטה, בין אם מדובר על קרקע חקלאית עם גידולים ובין אם מדובר על הכנת הקרקע לקראת גידול (ואני מדבר בעיקר על הכנת הקרקע לקראת גידול):

1. שימוש בריסוס שהורג את העשביה.

2. עיבוד וחרישה של האדמה.

3. שימוש במרעה צאן שאוכל את העשביה.

4. שימוש בשריפה של השטח.

הייתי רוצה לדעת האם השיטות האלה פסולות בשנת שמיטה, ואם כן למה.

תשובה

ב"ה
שלום וברכה
באופן עקרוני אין לעבד שטח בשמיטה על מנת להכינו לשנה השמינית, אולם אם יגרם נזק משמעותי לקרקע ללא עיבוד זה, יש מקילים לעשות את הפעולות הבאות, לפי סדר עדיפויות זה:
1. שריפה של השטח.
2. ריסוס בקוטלי מגע ומונעי נביטה.
בפעולות האלו אין מגע ישיר עם הקרקע ולכן ניתן להקל בהן, אך כאמור רק אם ללא עיבוד זה יגרם נזק משמעותי שאין אפשרות לתקנו לאחר מכן

אין לעבד את השדה בשמיטה על ידי חרישה ודומיה משום שמלאכת החרישה אסורה בשמיטה.
לגבי הכנסת בעלי חיים הדבר מורכב יותר, והדבר מותר רק אם בעלי החיים הם אינם של בעל השדה, ובעל בעלי החיים מכניס אותם על מנת שהן ירעו, ולא על מנת שינקו את השדה.
לקבלת הנחיות מפורטות ולהמשך בירור אתה יכול לפנות למכון התורה והארץ בטלפון: 08-6847325.

בברכת התורה והארץ
דוד
davideign@gmail.com