שאלה מוסרית

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 21/06/14 22:16 כג בסיון התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני עובד כמורה ב.. . על טוהר הבחינות אחראי מערך השגחה בלתי תלוי.

במהלך המבחן האחרון במקצוע שלי גיליתי הפרות חמורות של נוהל הבחינות שגרמו להעתקות.

מי קודם כל מפסיד מההעתקות האלה? תלמידים ישרים שלמדו קשה שנה שלמה, וביושר עשו את הבחינה, וחלקם לא קיבלו ציונים גבוהים, ועכשיו הם יוצאים פראיירים.

יש לי דילמה: אם אני לא מדווח על ההפרות האלה, העבירות האלה ימשיכו גם בעתיד. מצד שני, אם אני מדווח, יש סיכוי די גבוהה שיפטרו את המשגיח שאפשר את העבירות הנ''ל. אם אני מדווח באופן כללי בלי לאזכר חדר ספציפי איפה גיליתי את העבירות, הדבר עלול לגרום לפגיע במשגיחים אחרים (כי את המבחן הזה עשו בכמה חדרים).

ברשותך רציתי לשאול, מה אני אמור לעשות?

תודה רבה.

תשובה

לשואל שלום רב וסליחה על האיחור.

לדעתי ברור שצריך לדווח.
קודם כל, יש כאן ספק שמספק שירות תמורת כסף, והוא מועל בתפקידו. אפילו אם היה מדובר על צבע או שרברב, שאינו עושה עבודתו נאמנה, היית צריך לדווח להנהלה שהעבודה אינה מתבצעת כראוי.
כאן אתה מציין בצדק שהתלמידים הישרים נפגעים. הם ודאי זכאים להגנתך.
אם לא תדווח, זה יימשך גם בפעמים הבאות.

ומה החשש? שהמשגיח יפוטר. אבל הוא אינו מבצע תפקידו כראוי! בין אם זה מפני שאינו יכול או בגלל שהוא מזלזל, זה לא משנה. למה שלא יפוטר?

אם החברה אינה עושה תפקידה כראוי ולא מספקת משגיחים ראויים, למה שלא תוחלף?
אי אפשר לרחם על מי שמועל בתפקידו, ולאפשר לו להמשיך בכך.
ובכלל זה לא תפקידך לדאוג לכך. אתה צריך לדווח.

בברכה
אפי קיציס