מסעדות טבעוניות ללא כשרות

חדשות כיפה רבני בית הלל 20/06/14 13:09 כב בסיון התשעד

שאלה

מה הבעיתיות באכילה במסעדה טבעונית ללא כשרות?

האם יש הבדל במידה ואני רואה את הכנת האוכל מול עיני, או שמסכימים שאראה את המטבח וכד'? מה התנאים המינימליים (גם אם הם לא ראליים) אם בכלל?

אולי יש להבדיל בין מסעדות שהפכו לטבעוניות ומשתמשים בכלים לא כשרים, לבין מסעדות שהוקמו כטבעוניות ולא יעזו או ירצו אידיאולוגית להכניס בשר או חלב לתוכם?

תודה רבה

תשובה

מערכת דיני הכשרות היא מערכת מורכבת, ואינה מתרכזת רק בדיני בשר וחלב. לכן גם במסעדה טבעונית יכולות להיות בעיות כשרות. נמנה כאן חלק מהבעיות האפשריות:
א. כשרות מרכיבי האוכל: האם הופרשו תרומות ומעשרות מן הפירות והירקות? האם אין חשש לערלה בפירות (בעיה שולית, יחסית, ונפוצה יותר בפירות מיוחדים)?
ב. מסעדות טבעוניות משתמשות בירקות עלים ובקטניות בהיקף נרחב. מוצרים אלה עלולים להיות נגועים בחרקים שונים, במיוחד כאשר מדובר בגידול עצמי אורגני. האם הירקות והקטניות נבדקו כהלכה?
ג. האם אין חשש לבישולי נכרים?
די בחששות אלה כדי להמנע מאכילה במסעדה טבעונית שאינה מושגחת כדרוש.