ערלה בשווקים

חדשות כיפה רבני כושרות 17/06/14 04:53 יט בסיון התשעד

שאלה

ראיתי את הפרסום האחרון של פירות ערלה בארץ וברצוני לשאול, האם דבריכם מתחשבים בפסיקת הגרע''י בנוגע לשכיחות פירות ערלה בשווקים והיתרו מטעם ביטול ברוב או רק עפ''י דעת הגר''מ אליהו זצ''ל ודעימיה?

תשובה

שלום רב,
כדאי לעיין היטב היטב בפסק של הרב עובדיה זצ"ל. הוא מדבר על מצב של בדיעבד שהפירות נמצאים לפני הקונה. והפסק שלו מבוסס על ארבע ספק ספקא כדי להגיע להכרעה שמותר לאכול פירות עץ שאחוז הערלה שלהם הוא פחות מ50%.
הפרסום שלנו מתיחס לצרכנות הלכתית נכונה במצב של לכתחילה: מה לקנות ומה להימנע.
מי שחפץ לנהוג בנושא זה לפני הפסק של הרה"ג הרב עובדיה יוסף זצ"ל- יש לו על מי לסמוך. אולם כל שאר פוסקי הדור לא פסקו כך.
עקרונות ההלכתיים של הפרסום של כושרות:
עד 0.5 %- מותר
מ 0.5 ועד 5.0 % - מומלץ רק עם הכשר מהדרין
מ 5.0 % ומעלה - רק עם הכשר מהדרין
אחוזי הערלה הם ע"פ מחקרו של ד"ר זקס. אולם הכפלנו את האחוז שהוא מציין בגלל שהרבה מהפירות שאין בהם שום בעיה נלקחים ישר לשוק המהדרין ולכן זה גורם שאחוז הערלה במקומות לא מושגחים יעלה.
בברכה,