הפיוט צמאה לך נפשי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/05/14 09:16 כה באייר התשעד

שאלה

רבי אברהם אבן עזרא היה כידוע שכלתני ופרושו לתנ"ך הוא על פי הפשט, איך דווקא הוא כתב פיוט שכולו רגש "צמאה לך נפשי" עד כדי כך שזה היה הפיוט היחיד שזימר אותו החת"ס-שהיה בעל רגש ומתנגד גדול להשכלה- בסעודת ליל שבת כפי שמספרים.

תשובה

שלום וברכה

הדבר מלמד אפוא כי החלוקה הטכנית של "שכלתני" ו"רגש" אינה נכונה כלל. המידור שאנו מנסים לעשות כדי לנתח תופעות אינו מוביל אותנו למחוזות ההבנה של האדם.
עולמו של האדם עשיר דיו כדי להכיל שכל מדוקדק וקפדני מחד גיסא, ואוצרות רגש עילאיים מאידך גיסא, והם מהות החיים.
וכי דוד המלך - שאנו מייחסים לו את היותו מלך בראש הסנהדרין מחד גיסא ומחבר תהילים מאידך גיסא - אינו מופת בעניין זה ? וכי לגר"א לא היו עולמות נפש עמוקים ?
ב"ה, אנו מסוגלים להכיל את הריבוי הגדול שנברא בעולמו של מי שהוא ד' אחד.

כל טוב