סרטי מתיחות

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 28/03/14 11:34 כו באדר ב'

שאלה

יש בפייסבוק סרטון שרץ, שבו מישוה מתחזה לעובד בסופר מגה אז במהלך הסרטון הוא מוציאל משיהו את הקולה מהעגלה ומנער לו את הקולה , מתחזה לקופאי ופותח לאישה אחת את הקוטג' שהיא קנתה ואומר לא טעים , שותה למשיהו את החלב שהוא החזיק ומחזיר לו אנשים אמרו לי שזה לגיטימי ושהבעיה בי שזה אל מצחיק אותי מה דעתכן ? האם הבעיה בי או בחברה כי לי זה עושה בחילה

תשובה

לשואל שלום רב.

הדין בנושא זה הוא מאד ברור. כתוב "לא תונו איש את עמיתו". חז"ל למדו שדין זה עוסק ב"הונאת דברים" וכדברי רש"י שם "שלא יקניט את חברו" כלומר שלא ירגיז אותו ולא יצער אותו. וכך כותב ספר החינוך "שלא נאמר לישראל דברים שיכאיבוהו ויצערוהו".
כלומר לצער מישהו זה איסור מן התורה!
כמובן שצריך לבחון כל מקרה לגופו, האם זה מצער או משמח אותו. פעמים רבות אדם נפגע אבל מתבייש לומר זאת אלא הוא מחייך ו"משחק אותה" כאילו הוא חלק מהצחוק הכללי סביבו, אבל הוא מצטער שכך קרה לו.
לכן תחושתך הבריאה שיש כאן דבר פסול היא ודאי נכונה. זה לא הומור. אסור לגרום צער לאדם אחר ואין למתוח אותו ולגרום לו להיראות מגוחך, אם הוא נפגע מזה. וראוי לנו כחברה להוקיע מעשים כאלה ולמנוע אותם, ולא לעודד אותם ולצחוק מהם.
בברכה
אפי קיציס