המלצה לספר על אתיקה ומשפט עברי

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 03/07/17 12:22 ט בתמוז התשעז

שאלה

לכבוד הרב שלום,

יש לי רקע של ישיבת הסדר, אך כעת אינני מגדיר עצמי דתי, ואני מתעניין במשפט עברי.

מעוניין לבחון היבטים של השוואה בין אתיקה במשפט האזרחי לאתיקה במשפט העברי.

המטרה שלי לבחון את המשפט העברי בעיניים אתיות. אני מחפש ספר שבוחן סוגיות אתיות קריטיות שיש בהן קונפליקט אתי בין המשפט העברי לאזרחי ומשווה ביניהם. זה חלק מהדרך שלי לבחון אם אני יכול להאמין בתורה. (ואני יודע שהדרך המקובלת היא להאמין מתוך מסורת ונעשה ונשמע וכו', אך זו דרכי הייחודית לי, כי יש גם "היא חכמתכם ובינתכם")

האם הרב יכול להמליץ לי על ספר כזה?

בתודה ובברכה,

אופיר

תשובה

שלום

אתיקה היא מילה יוונית, ועיקרה המבט האנושי על ההתנהגות האנושית בדילמות מוסריות. משפט היא מילה עברית שמשמעותה דבר ד' כלפי הדילמה המוסרית. לכן להביט על משפט עברי דרך פריזמה של אתיקה, הוא דבר שלא יתכן. משום שהשאלות הנשאלות בשני עולמות אלו שונות- מה האדם סבור, ומה ד' מצווה.

כמובן יש ערך למוסר אנושי, וגם הוא חלק נכבד בבריאה. אך אסור לערב שני דברים שונים, משפט עברי ואתיקה יוונית. המוסר האנושי חייב להתקדם ולהיות מואר באור התורה, ולא להיפך.

הספרים שאני מכיר כיום, גם של רבנים מודרנים ואנשי רוח, מנסים להביט על המשפט האלוקי דרך פרמטרים אתיים אנושיים, ולפעמים גם לשנותם לשם. לכן לא אוכל להמליץ עליהם ועל כותביהם.

יה"ר שישיב שופטינו כבראשונה